Érzékenységem a stresszre (Életesemény - skála)

Mai modern világunk népbetegsége a stressz. A stresszes állapot kialakulásáért személyiségünk és helyzeti tényezők összjátéka felelős. A helyzeti tényezők alatt nem csak az adott helyzet jellemzőit értjük, hanem nagyon fontosak a velünk az elmúlt egy évben történt nagyobb történések (ún. életesemények). Itt nem csak a negatív, hanem a pozitív eseményeket is szükséges számításba vennünk, hiszen minden olyan életesemény, amely jelentős mértékű alkalmazkodást kíván, stresszkeltőnek tekinthető, így akár egy boldog, nagy családi Karácsony is. Minél több ilyen nagyobb esemény, nagyobb változás történt velünk az elmúlt időszakban (kb. egy év), annál inkább ki vagyunk téve a stressz káros hatásainak.

Az alább felsorolt életesemények közül jelölje meg azokat, melyek az elmúlt évben történtek Önnel. Megjelöléskor a sorok végén található pontértékeket karikázza be! Amennyiben egy életesemény régebben történt, ám hatása olyan erőteljes, hogy még most is befolyással van Önre, akkor azt is karikázza be!

ÉleteseményÉrték
Házastárs halála100
Válás73
Különélés65
Börtön63
Baleset, vagy betegség53
Házasságkötés50
Állás elvesztése47
Kibékülés a házastárssal45
Nyugdíjazás45
Családtag betegsége44
Terhesség40
Szexuális problémák39
Új családtag befogadása39
Üzleti problémák39
Anyagi helyzet változása38
Közeli barát halála37
Új munkaterület36
Jelzálog érvényesítése30
Új beosztás a munkahelyen29
Gyermek elköltözése otthonról29
Probléma anyóssal, apóssal29
Kitűnő személyes teljesítmény28
Feleség munkába állása, vagy munka abbahagyása26
Iskola kezdete, vagy vége26
Életkörülmények változása25
Személyes szokások megváltozása24
Vita a főnökkel23
Költözés20
Iskolaváltoztatás20
Hobbiváltoztatás19
Templomba járási szokások megváltoztatása19
Társasági szokások megváltoztatása18
Alvási szokások megváltoztatása18
Étkezési szokások megváltoztatása15
Üdülés13
Karácsony12
Apróbb szabálysértések11

Adja össze a bekarikázott pontértékeket

0-149:A legrosszabb esetben is 10% esélye van annak, hogy 2 éven belül a stressz Önnél betegséget okoz.
150-199:Az átlagosnál 40%-al nagyobb az esélye, hogy 2 éven belül Önnél a stressz egészségkárosodást okoz. Pihenjen többet, kezelje tudatosabban a stresszhelyzeteket.
200-299:Az átlagosnál 50%-al nagyobb az esélye arra, hogy a stressz 2 éven belül aláássa az egészségét. Valószínű, hogy élete egyik legnehezebb időszakát éli!
300 +:Az átlagosnál 80%-al valószínűbb, hogy a stressz következtében 2 éven belül megbetegszik! Még nem késő változtatni! Gondolja végig az életét és kezdje el a tudatos változást!

Természetesen a teszt eredményei nem jelentenek objektív "ítéletet" és 100%-os bizonyosságot a betegség bekövetkezéséről, hiszen az, hogy valóban megbetegszünk-e a minket érő stressz következtében, az nagymértékben függ más személyiségjellemzőinktől, mint például az önbizalomtól; a hittől, hogy képesek vagyunk a helyzetet kontrol alatt tartan; vagy például a stresszel való megküzdési képességeinktől.