A nemi identitás, más néven nemi azonosságtudat annak az elsajátítását jelenti, hogy az illető fiú-e vagy lány, miként gondolkozik saját magáról. Ez a folyamat már igen korán, 2-3 éves kor környékén elkezd kibontakozni. A gyermek nemi tudata az azonosságtudat kialakulásának alapvető tényezője. A saját nemünkön keresztül értjük meg, hogy kik is vagyunk mi más emberekhez viszonyítva. A férfi-női természetes kettősségben elfoglalt helyünk megértése révén leszünk képesek rendezett képet alkotni a világban betöltött helyünkről.

Az alakuló nemi identitással együtt a gyerekek megkezdik az adott nemhez illeszkedő szerepek, viselkedések, magatartás elsajátítását. Mindennek talaján jelentkezik serdülőkor tájékán a szexuális érdeklődés a másik nem (heteroszexuális vonal), a saját nemünk (homoszexuális vágyak), vagy mindkét nem (biszexualitás) irányába.

A modern nyugati világban már szinte divattá vált az azonos neműekhez való vonzódás. Egyre több sztár fedi fel homoszexuális érdeklődését, a "Gay pride" egyre nagyobb teret hódít, és ezzel párhuzamosan egyre több fiatalban merül fel a kétely, "meleg vagyok-e?". Különösen kamaszkorban sokasodnak meg az ehhez hasonló aggályok.

Tanácsadás, terápia keretében nem a valódi szexuális orientáció megváltoztatása a cél, hanem a személyiség fejlődésének segítése. Ennek hatására a tapasztalatoknak megfelelően sok esetben alakul a szexuális orientáció, a kezdetben homoszexualitásnak gondolt jelenségek heteroszexuális mederbe térnek. Sok esetben pedig a saját nemhez történő vonzódás, szexuális orientáció elfogadása a feladatunk, amennyiben ez valódi homo-, illetve biszexualitást takar. A legfontosabb cél, hogy az egyén kiegyensúlyozott, önmagával harmóniában lévő személyiséggé fejlődjön, legyen ez heteroszexuális, biszexuális, vagy homoszexuális út. Fő kérdések, amelyek előkerülhetnek a terápia során: önismeret, családi viszonyok, konfliktusok, önelfogadás, személyiségfejlődés, "coming out" segítése, az élet homoszexuálisként, párkapcsolati problémák, stb.

18. életévét még nem betöltött személlyel folytatott konzultáció során fontos, hogy a fejlődési folyamatban, a közös munkában a család is részt vegyen. Egyrészt mivel a legtöbb fiatal családjával él, a családi rendszer nap mint nap hatást gyakorol a kamasz alakuló és igen érzékeny személyiségére. Másrészt amennyiben a fiatal lelki egészségét az szolgálja, hogy őt a homoszexuális identitásának elfogadásában kell segítenünk (mert a szexuális orientáció stabil, nem változtatható), ebben az esetben a családnak is segítségre lehet szüksége, hogy ezt az új állapotot megfelelően tudja fogadni és feldolgozni, így a szülők gyermekük támaszai lehetnek.

Javasolt terápiák: Hipnoterápia, Kognitív és viselkedés terápia, NLP, Családterápia.