A normális alvás során öt-hat, átlagosan 90 percig tartó ciklus ismétlődik. Egy-egy ciklus négy stádiumból - szendergés, felszínes, közepes és mély alvás - és az úgynevezett REM-szakaszból áll. Utóbbit a gyors szemmozgáson kívül (rapid eye movement) az álom és bizonyos vegetatív tünetek, pulzus- és légzésváltozások jellemzik. Átlagosan 7,5 órát alszunk, bár nagyok az egyéni és életkorbeli ingadozások. A népesség 10-15 %-át kínzó alvászavarok közé nemcsak az álmatlanság (insomnia) tartozik, hanem számos más elalvási, átalvási és ébredési probléma. Van szubjektív formája is, például a rémálom.

Mindezen problémákra az altató nem kínál kielégítő megoldást!

Még a hagyományos orvostudomány képviselői is úgy vélekednek, hogy az alvászavar a test vészjelzése, amellyel a psziché túlterheltségére próbálja felhívni a figyelmet. Annak ellenére, hogy az alvászavarok többsége bizonyítottan pszichoszomatikus eredetű - és az altatók még az orvosok szerint sem jelentenek megoldást az alvásproblémákra, ezzel szemben számos negatív mellékhatással rendelkeznek - az egyre "hatékonyabb" altatótabletták kifejlesztésén túl nem sok minden történik.

Ennek megfelelően a hagyományos orvostudomány szerint az alvászavar jelensége nem vezethető vissza semmilyen testi betegségre. Az alvászavar mögött legtöbbször az áll, hogy az érintett nem képes úrrá lenni mindennapi problémáin, és esténként nem zárja le magában a napközben történteket. Az átvirrasztott éjszakák réme kétszer annyi nőt fenyeget, mint férfit.

Javasolt terápiák: Relaxációs technikák, Autogén tréning, Hipnózis